bjornsresor.blogg.se

- resejournalist, kulturskribent & författare

Idre fjäll

Publicerad 2014-12-27 12:47:00 i Allmänt,


Idre fjäll, en av Sveriges äldsta och på senare år mest framgångsrika skidanläggningar, drivs INTE av stenrika koncernen Skistar (med en årlig omsättning på 1 500 miljoner kronor!) utan av en stiftelse som bl.a. har i uppdrag att långsiktigt utveckla hela bygden.
   Det är alltid spännande att färdas nordvästvart från Mora. Det går en skarp klimatgräns längs en diagonal Sysslebäck—Malung—Mora och nästan alltid om vintrarna blir det genast mycket mer snö så snart man kommit en halvmil väster om Mora. Södra Siljansområdet är växtzon 4, Moratrakten zon 5, Älvdalen zon 6, och Idre zon 7. Här ligger ofta snön från oktober – och ligger kvar ett stycke in i maj.
   Redan Orsa Grönklitt är häpnadsväckande snösäkert – men Idre är vinterpålitligt i klass med södra Lappland – vilket till stor del har att göra med att den breda norska fjällvärlden skyddar mot sydvästliga lågtrycksvindar.
   Så fort man kommer upp till Äldvalen—Särna—Idre infinner sig en stark norrlandskänsla. Det är något rustikt och storslaget över alltsammans. Sparkarna utanför Coop-butikerna, många hus med eternitplattor, inga fruktträdgårdar.
   Vid ankomsten till Idre skyltas nu även tvåspråkigt. EAJRA: sydsamiskans namn för samhället. I området bedrivs renskötsel av Idre sameby – Sverige sydligaste. Samerna här har även satsat allt mer på turistiska evenemang.
   Idre fjäll ligger mycket nära Städjan – ett magnifikt fjäll, som för övrigt inspirerade Richard Dybeck till nationalsången ”Du gamla, du fria” – som i original hette ”Du gamla, du friska”.
   I mitten av december lämnar jag ett plusgradigt Rättvik – för att drygt två timmar senare komma till ett snöigt Idre med kvicksilverpelaren på minus 13.
   Idre fjäll, invigt 1968, har pister på sammanlagt nästan 30 km utmed det nästan 900 meter höga fjället Gränjåsvålen – och med utsikt mot fjäll både uppåt Härjedalen och långt in i Norge.
   Närbelägna Grövelsjön är ett lite stillsammare, mer genuint ställe, med rötter i trettiotalets friskportarrörelse, där barnfamiljer och äldre längdåkare gärna samlas – men Idre har på senare år blivit allt populärare också bland barnfamiljer och längdåkare. Numera finns restauranger, caféer, badhus och mängder av stugor och lägenheter – alltsammans med härliga utsikter mot söder (ungefär som i lofsdalen). Och här finns åtta mil preparerade längdspår – ett av de härligaste heter ”Fjället runt” och är på knappa milen. För den som söker fjällets stillhet rekommenderas turåkning upp på Städjan. Möjligen kan spåret korsas av en renflock – eller så får man se slädpartier på småvägarna – med bjällror om hästarna.
   Några kilometer innan vi kommer upp till Idre fjäll stannar jag med min dotter vid nyinvigda fjällanläggningen Himmelfjäll, granne med Nipfjällets naturreservat. Vid liftanläggningen möter vi en man som visar sig vara vd för denna nya satsning.
   -Vill du åka? säger han till min lilla flicka.
   När hon tacksamt säger ja ger han order om att köra igång liftanläggningen – som min lilla dotter får premiäråka; den ska egentligen invigas följande dag.
   -Bara landshövdningen har åkt här innan dig, säger vd:n.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
  • www.carraratravel.se
  • Om

    Min profilbild

    Björn Gustavsson

    Björn Gustavsson bloggar här om resmål, både i Sverige och utomlands samt recenserar hotell, restauranger och caféer. Björn Gustavsson är verksam som resejournalist, kulturskribent och författare (han har utgett 11 böcker, bl.a. flera volymer om Eyvind Johnson och tre diktsamlingar).

    Till bloggens startsida

    Kategorier

    Arkiv

    Prenumerera och dela