Berlin och tysk litteratur, våren 2014
I en uppmärksammad artikel i die Zeit gick nyligen journalisten och författaren Florian Kessler till angrepp mot den borgerlighet han tycker dominerar den unga, samtida tysk skönlitteraturen. Han fick svar på tal av litteraturvetaren Peer Trilcke, som anser att Kessler utgår från en alltför marxistiskt orienterad världssyn, enligt vilken de ungas böcker reflexmässigt avspeglar tysk medelklass.
På kultursajten Litlog skrev nyligen Daneila Lottmann om svårigheten att över huvud taget kunna överblicka den tyska bokmarknaden; årligen utkommer 90 000 böcker! Kultursidorna, konstaterar hon, förlorar i betydelse – och nätsajterna klarar heller inte att överblicka ”det allmänna virrvarret”. Förlagen ger ut för mycket och agerar portöppnare snarare än portvaktare. Resultat: överproduktion av allt mer likartade texter, riktade till en mainstream-publik.
Jag tillbringar en intensiv vecka i Berlin för att försöka överblicka åtminstone en liten del av ”villervallan”. På Freie Universität träffar jag professor Jürgen Brokoff, specialiserad på samtidslitteratur. Han hävdar att litteraturen alltmer blivit en smältdegel, allt mer mångkulturell: man kan inte längre tala om en etniskt tysk litteratur.
Brokoff liknar situationen vid 20-talets Berlin: en attraktiv storstad där influenser möts och nya mönster uppstår. När vi kommer in på metodologiska frågor säger han att litteraturvetenskapen blivit allt mer ”intermedial”: utvecklingen går i interdisciplinär riktning. Mångfald även i detta fall, alltså.
Efter möten med docenter även på f.d. östberlinska Humboldt-universitetet (där man precis som på Freie kan följa utomordentligt intressanta föreläsningar) pratar jag med påfallande kunniga biträden på ledande bokhandlare som Autorenbuchhandlung och Dussmans; det senare ett fantastiskt litteratur- och kulturtempel i flera våningar och med ett sagolikt café på bottenvåningen, med djungelväxter och strilande vatten. Till kaffet serveras små lappar med visdomsord ur världslitteraturen…
Riktigt bra kultursidor finns i exempelvis Die Zeit, Frankfurter Allgemeine och Süddeutsche Zeitung. Litteraturtidskrifterna är många, men svårfunna i butikerna. Utbudet tycks bäst på KadeWe; det jättelika varuhuset nära Gedächtniskirche. Bra tidskrifter: Bellatriste (Zeitschrift für junge Literatur), Bücher och Buchkultur.
Som berlinbesökare bör man också köpa magasinet Das Berlin Buch 2014: här finns mängder av tips på bokhandlare och litterära träffpunkter i stan (fantastiskt programutbud på t.ex. Literaturwerkstatt och Literaturenhaus). I en kommande krönika ska jag skriva mer om nyutkommen tysk skönliteratur; jag har nu 15 kilo böcker att först läsa.